Ostatnio Lidl bardzo głośno reklamuje Pascala i Okrasę. W gazetkach i na stronie kuchnialidla.pl są dostępne są ich przepisy. Za nami bardzo długo chodziła Pascalowa tarta i dziś się w końcu za nią zabraliśmy. Było to nie lada wyzwanie ponieważ nasz piekarnik pozostawia wieeele do życzenia i naprawdę ciężko upiec w nim cokolwiek. Niestety, przez 6 lat mieszkania w Szczecinie, kilku przeprowadzkach, nie mam szczęścia do mieszkań z dobrze wyposażonymi kuchniami, w szczególności w piekarniki właśnie…:(
No, ale spróbowaliśmy i nawet coś z tego wyszło. Tarta spędziła w piekarniku dwa razy więcej czasu niż powinna, lekko się z kilku stron przypiekła, ale koniec końców wyszło pysznie. Może nie prezentuje się tak pięknie jak w wydaniu Pascala, ale smakuje nam obojgu i już połowy blachy nie ma. ;)
SKŁADNIKI:
- 200g ciasta francuskiego
- 5 jajek
- 100ml śmietany 30%
- 2 pomidory, sparzone, bez skórki, obowiązkowo bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę
- 150g łososia wędzonego
- pół pęczka posiekanego szczypiorku
- dwa opakowania mozzarelli
- masło do wysmarowania formy
- mąka by rozwałkować ciasto
- świeża bazylia
- sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielone)
SPOSÓB WYKONANIA:
Przygotowujemy pomidory. Parzymy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę usuwając gniazda. Odstawiamy na bok. Przygotowujemy miskę. Wbijamy jaja, dodajemy śmietanę, odrobinę soli i pieprzu. Uważajcie z solą bo łosoś jest słony. Formę do ciasta smarujemy masłem. Schłodzone ciasto francuskie wałkujemy na blacie z obu stron posypanym mąką. Ciasto musi być cienkie. Następnie wykładamy formę ciastem, starannie dociskając je do brzegów i dna. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Odcinamy wystające brzegi ciasta. Możemy formę wstawić do lodówki bądź zamrażalnika by uzyskać lepszy efekt (ja tego nie robiłam). Na cieście wykładamy łososia na przemian z mozzarella pokrojoną w paski. Następnie dodajemy pomidory i zalewamy mieszanką śmietany i jajek. Dodajemy parę listków bazylii.
Zaleca się pieczenie w temperaturze 160C z termoobiegiem lub 180C w przypadku góra-dół, przez około 25min, tak by śmietana i jajka się ścięły. My piekliśmy prawie godzinę gdyż nasz piekarnik posiada jedynie regulację temperatury od 1-8 (wtf?:D) i nie ma żadnych dodatkowych opcji. Poza tym piecze nie równo! :D
Smakowało i mam ochotę na więcej. Jutro wersja z pieczarkami, na prawdziwym cieście. ;> Zobaczymy czy piekarnik podoła. :D
A teraz zabieram się za swoje ciuchy, których jest zdecydowanie za dużo i wystają z każdego kąta. Dokupiłam sobie kartony i muszę to wszystko przeorganizować. Później postaram się dodać jeszcze recenzję cieni w kremie od Essence. Można je dostać teraz w fajnych cenach więc być może wpis komuś pomoże. :)
Pozdrawiam!
Agu
wygląda i pewnie smakuje przepysznie :))
Mniam, cudownie wygląda <3
Wygląda smakowicie, mmm :)
Alieneczka, beautyhairandfashion, martu0x cieszę się bo była robiona naprawdę z ciężkim sercem! ;)
Wygląda przepysznie! :) Wpadam na obiad!
już myśleliśmy, że nie wyjdzie bo środek za cholerę nie chciał się ściąć;) ale warto było się pomęczyć:D smakuje naprawdę nieźle! i mówię to ja, która za łososiem nie przepada:D
zapraszam! ;) jest jeszcze pół :D
A ja łososia uwielbiam w każdej postaci! Szczególnie pieczonego przez mojego (mam nadzieję) przyszłego teścia i wędzonego z sosem koperkowym, mojej mamy. Palce lizać! :)
ja za rybami ogólnie średnio, zapachu nie lubię :) a wiem, że zdrowe i powinno się jeść często :> ale nie umiem się przekonać
to musiało być pyszne :D
:D
Wygląda cudnie!
Już wiem co zrobię w najbliższym czasie na obiad. :)
polecam!
ojej ale pyszności, powiem szczerze, że nigdy nie jadłam jeszcze tarty :O
Wera, ja wczoraj pierwszy raz ;> choć to i tak nie do końca prawdziwa tarta bo spód nie taki jak trzeba;)
wygląda i zapewne smakuje wspaniale- wszystkie składniki ubóstwiam:) brawo!
ja za łososiem to tak średnio, ale w tym połączeniu do gustu mi przypadł ;)
mniam zrobilas mi apetytu, ide cos zjesc :D uwielbiam łososia i wszystko co z nim zwiazane :)
u mnie nowy wpis :)
a ja zupełnie na odwrót :D ale tutaj łosoś smakował mi wyjątkowo ;>
wygląda FANTASTYCZNIE! i na pewno tak tez smakuje :)
cieszę się :D bo w pewnym momencie jak zerkałam do piekarnika, byłam przekonana, że się nie upiecze…ale na szczęście się udało!
Wygląda niesamowicie przepysznie, mimo że nie znoszę łososia :)
ja też wielką fanką nie jestem, ale tu się komponuje znakomicie :)
Cudownie wygląda, i chociaż ryby nie należą do moich ulubionych pokarmów, chyba zrobię tę tartę. Aż ślinka cieknie.
no to witaj w klubie, też średnio lubię ryby ;)
mniam ale ucztę mieliście. Mi tym razem udało się znaleźć mieszkanie z nowiuteńkim piekarnikiem, bo w poprzednim gdzie mieszkaliśmy 6 lat piekarnik piekł a raczej przypalał od spodu:)
szczerze zazdroszczę :) my mamy w mieszkaniu gazowy, który grzeje tylko od spodu, w dodatku nierównomiernie i trzeba bardzo uważać by nie przypiec spodu ;/
Aż się głodna zrobiłam :P
;)
Wygląda bosko! Ja też przymierzam się żeby ją zrobić;)
polecam!!
Wygląda pysznie:) Ja nie mam Lidla w pobliżu:(
ja akurat mieszkam w pobliżu wszelkich marketów, Lidl, Biedronka, Netto, Tesco i Carrefour, mogę oddać jeden ;>
Ale mi narobiłaś smaka…mimo, że ostatnimi czasu już patrzeć nawet nie mogę w stronę francuskiego ciasta to chętnie bym Ci ukradła kawałek ;)
ciasta francuskiego tam prawie nie czuć :D trzeba było wpaść na obiad;)
Wygląda pysznie, aż zgłodniałam!
chcesz to Ci wyślę kawałek do Goleniowa;>
My robimy jutro :)
koniecznie daj znać jak Wam wyszło i czy smakowała! :)
O Boże, ale narobiłaś mi smaka. Wygląda nawet lepiej niż Pascalowa;)
dzięki :D
mmmmmmmmm! więcej nic nie powiem :D
:D
wygląda przepysznie! ja teraz bardzo cierpię bo nie mamy w tym mieszkaniu w ogóle piekarnika:(
życie bez piekarnika albo ze słabym piekarnikiem to nie życie ;) co prawda nie jestem jakimś mistrzem kulinarnym, ale nie mam nawet pola do popisu i nie mogę się uczyć nowych rzeczy bo to naprawdę mega wyzwanie! już się nie mogę doczekać własnej kuchni. choćbym miała jeść na podłodze, piekarnik będzie z prawdziwego zdarzenia! ;)
Też dziś to zrobiłam na obiad ;) – pychota!
wszyscy w Lidlu wczoraj składniki kupowali ;>
przepis do wypróbowania na 100%, od samego patrzenia na zdjęcie ślinka mi cieknie!
polecam spróbować :>
też mam piekarnik z numerkami od 1-8 i mam do tego oznaczenia temperatur które były w instrukcji więc podam Ci może Ci się przyda:) mam spisane na kartkę i przylepione na lodówkę więc zaczynam:
1- 150 stopni C
2- 165 stopni C
3- 180 stopni C
4- 195 stopni C
5- 210 stopni C
6- 225 stopni C
7- 240 stopni C
8- 255 stopni C
mam nadzieję że Ci się przyda ;)pozdrawiam!
ooooo dzięki ;)))
W takim razie nasza tarta była w piekarniku prawie godzinę w temperaturze 240, LOL :D z tym,że ten piekarnik jest gazowy i grzeje tylko od dołu :<
mój też jest gazowy i niestety tylko od dołu piecze co nie jest zbyt dobre w przypadku ciast itp ale mimo wszystko jakoś radzić sobie trzeba!:)
Wygląda pysznie :) Ja mam zawsze problem ze spodem, bo nigdy się nie dopieka pod wpływem farszu :/
Oj, ładnie Wam to wyszło! Szczerze mówiąc, to wygląda trochę jak pizza:) na początku jak usłyszałam reklamę , myślałam, że to przepis na ciasto :D (pewnie miałam takie skojarzenie, bo łasa na słodycze jestem):D
Spóźnione smacznego!
:D no u Pascala wyglądało to trochę inaczej, ale grunt, że wyszło dobre :D
Boszzz, słodycze = mój największy nałóg, co zresztą widać:D
Może warto najpierw podpiec sam spód a później dodać farsz :>
Oczywiście, że tak robiłam :D gotowanie nie jest mi obce. Chodzi o to, że to ciasto później "moknie".
Anonimowy W 'prawdziwej' tarcie, gdzie ciasto robi się samodzielnie, owszem – podpieka się spód. W przypadku ciasta francuskiego raczej nie jest to dobry pomysł. Ono i tak się dość mocno przypiekło zanim góra się ścięła więc sądzę, że przypieczone wcześniej w końcowym efekcie byłoby spalone na wiór ;)
Ramelle a z jakimi składnikami robiłaś? :) Czasami jak jest dużo 'mokrych' to niestety tak się dzieje. Niestety nie mam pojęcia co z tym zrobić:)
Wygląda pysznie! A do piekarników i ja nie mam szczęścia ;-)
Ja już się nie mogę doczekać własnej kuchni!!
jestes ze szczecina ??????/ ja z okolic :P kurde juz dosyc dlugo cie obserwuje i nie wiedzialam ! ;o
Ano jestem ;) Tzn. nie pochodzę stąd, ale mieszkam tu już ładnych parę lat:)
trzeba zrobic jakies spotkanie szczecina i okolic ! :P buzioleee
Ojej, ale mi smaku narobiłaś!
wygląda cudownie, a ja nie zdążyłam zrobić, no nic może przepis z tego tygodnia mi się uda;)
Aż mnie zaczęło ssać w żołądku. Wygląda przepysznie!
Wygląda i brzmi przepysznie! Absolutnie "moje" smaki!
moim zdaniem wyglada przepysznie!!
Też ją dzis zrobiłam :) Wyszła pyszna!
wygląda i brzmi prze genialnie, na pewno skorzystam z przepisu :)
Wyglada przepysznie i na pewno tak samo smakuje :D
nie widzialam wczesniej tego przepisu …..musze sprobowac ja zrobic. Super dzieki za udostepnienie jej ponownie. :)